Welkom in het studentenleven

Welkom in het studentenleven

12 oktober 2016

Waarde lezer: welkom op de allereerste blog van Ultrajectum. Middels deze blog en de toekomstige blogs, zullen we jou meenemen in het Utrechtse studentenleven en natuurlijk het leven van Ultrajectum. Wij zijn benieuwd wie en wat er allemaal op ons pad gaat komen!

Hoewel het leenstelsel in 2014 is ingevoerd en naar schatting steeds minder studenten zouden gaan wonen en studeren in grote steden, valt het in Utrecht allemaal reuze mee. Dit jaar zijn er weer 5 duizend onschuldige scholieren de Domstad binnengedrongen om er te studeren op HBO of WO niveau. Het studentenras beslaat zelfs 1/5e deel van al Utrecht haar inwoners, een groot aantal dus.

Waar vind je nou deze 5.000 kersverse studenten terug? Een gedeelte zal je slechts vinden in bus 12 of 28 van het Utrecht Centraal naar de Uithof – het walhalla van universiteit en hbo faculteiten – en misschien een paar van hen verdwaald in de Universiteit Bibliotheken. Deze studenten wonen namelijk nog in onbekende dorpjes bij het thuisfront. Zij zijn nog onwetend en zullen snel klaargestoomd moeten worden voor het échte (studenten) leven. Daarnaast zijn er ook een groot aantal te vinden bij verschillende Utrechtse studenten- gezelligheids- sportverenigingen. Ook lopen ze rond bij onze eigen christelijke ‘zuster’ verenigingen: VGSU, SSR-NU, Ichtus, Sola Scriptura of NSU. Of je ziet ze voornamelijk ’s nachts, zich bezatten in een van de vele kroegjes en clubs in Utrecht.

Van deze 5.000 kersverse studentjes, zijn ook 8 onze eigen trots. Zij zijn samen met onze leden overal en nergens te vinden, van een bezemkast kamertje op 14 hoog in de getto Overvecht/Kanaleneiland naar een heuse woning aan het Wilhelminapark tot aan een villa net buiten Utrecht. Zij studeren aan de Utrechtse Hogescholen als de HU, de HKU of zelfs in het verre verdwaalde steden als Ede, Zwolle en Amsterdam. Ze wonen en studeren dus overal en nergens maar zijn elke woensdag avond te vinden in de werfkelder aan de Oude gracht, onzer aller sociëteit. Hier worden gouden rakkers achterover geslagen, wijntjes gedronken, gedanst, commissiewerk uitgevoerd, vergaderingen gehouden, gebrald, goede gesprekken gevoerd, kinderen geboren en tot slot bloeien hier liefdes op.

Maar hoe werkt dat nou allemaal, het studentenleven bij studentenverenigingen? Wellicht dat je ooit naar het programma ‘Feuten’ hebt gekeken, maar er niks van snapte. Welkom dan op onze blog! Zoals gezegd, is dit onze eerste blog en zullen we er nog veel meer schrijven. We hopen dat hierdoor jouw kennis en liefde voor het studentenleven, de stad Utrecht maar ook Ultrajectum zal worden aangewakkerd.

Is jouw liefde nu al aangewakkerd en kan je niet wachten? Kom dan 26 oktober naar onze Open Soos en we zullen je met open armen ontvangen. Bijzijn is meemaken!

Foto: Sander van Veen